Textiles Surprenants, Design & Art – Expoziția Futurotextiles

Autor: fashiongale
Postat la 19 iul 2013

   Un pulover care îți verifică permanent starea de sănătate, dantelă din rădăcini de căpșune sau o rochie din celuloză care crește singură, fără cusături, produsă de microbii care duc la fermentarea vinului: în cea de-a treia ediție a expoziției Futurotextiles inovația tehnologică atinge uneori cote SF și se îmbină cu arta și cu moda haute couture. Expoziția, care s-a încheiat pe 14 iulie la Cité des Sciences la Paris, va fi itinerată toamna asta și-n România, între 10 și 29 septembrie la Timișoara și începând cu 15 octombrie la București.

   Expoziția este compusă din 3 părți: cea pedagogică, în care sunt explicate originile și diversitatea textilelor, cea științifică, în care se pune accentul pe tehnologia viitoare a textilelor și cea artistică, pentru că noile fibre și proprietățile lor speciale inspiră mai mult ca oricând creatorii și designerii. 

   Două exemple de aplicare a „futurotextilelor”:

   Medicină – Tricoul Psyché este echipat de captori discreți care înregistrează ritmul cardiac și respirator al individului care îl poartă, cât și mișcările acestuia. Informațiile sunt transmise instantaneu către o centrală printr-un sistem de IP/GPRS, iar adaptatea tratamentului poate astfel fi precisă și ultra-rapidă.

   Modă – Wooden Textile realizat de Elisa Stro zyk. Jumătate lemn, jumătate textil, acest material dur și suplu în același timp nu-și găsește locul în nicio categorie. Mirosul și aspectul îl fac să pară în același timp familiar și straniu, pentru că poate lua forme neașteptate și poate procura experiențe tactile paradoxale. Du-ul Léa Peckre (creatoare) și Elisa Strozyk (creatoare a materialului), a imaginat pentru Futurotextiles prima ținută din textil lemnos.

   La Timișoara, expoziția se va desfășura la Halele TIMCO (strada Circumvalaţiunii 8-12) iar accesul la expoziție va fi gratuit. La București expoziția va fi prezentată între 15 octombrie și 17 noiembrie, în spațiile pentru expoziții temporare ale Muzeului Național de Istorie a României.

fashiongale.ro

Comanda acum!