Newsletter-ul în modă

Autor: Ana Raluca Chiosa
Articol vizualizat de 8018 ori.
Postat la 30 sep 2009

 

Newsletter-ul de bucură de o popularitate în creştere. Mai mult decât o tendinţă, newsletter-ul este un instrument de marketing excelent utilizat în promovare. Potrivit raportului “Inside 2009” realizat de White Image, în 2008 au fost trimise 60.180.386 de emailuri, reprezentând un eşantion de 6.234 de campanii trimise.

Newsletter-ul e un instrument elegant, un sender delicat; nu te forţează să-i acorzi atenţie sau să-l accepţi în mesageria electronică, ci îţi oferă libertatea ca, oricând doreşti, să alegi să nu-l mai primeşti. Decizia de dezabonare stă la o apăsare de mouse. Pentru marketeri, acest act voluntar reprezintă un semnal de alarmă: ceva e în neregulă cu newsletter-ul, atractivitatea şi interesul conţinutului sunt 0. Sau a ajuns în mâinile unui target diferit. Indiferent de motivaţie, pentru acel (ex)abonat newsletter-ul tău nu este eficient. Chiar dacă nu se dezabonează nu înseamnă că şi citeşte newsletter-ul. Rata de clickthrough nu e totuna cu rata de deschidere. Putem avea o rată de deschidere de 30% (30% dintre abonaţi au deschis newsletterul) şi o rată de clickthrough de 60% (dintre cei care au deschis newsletterul, 60% au fost interesaţi şi de conţinut, nu doar l-au deschis, ci l-au "răsfoit").

 
Branduri de modă româneşti
 
Brandurile care desfăşoară campanii de email marketing înţeleg importanţa construirii şi păstrării unei relaţii interactive cu clienţii. Sunt branduri pentru care email marketingul este parte componentă a politicii de promovare, dar sunt şi firme care nu dispun de un specialist marketing însă recurg la newsletter, ca unic mod de contact cu consumatorii. E bine şi atât decât deloc ...
O parte din brandurile autohtone permit şi abonarea online la newsletter (RVL Shop, NICHI-Cristina Nichita, La Femme, Yokko, Tina R, Guara) însă puţine îl realizează şi trimit, fiind o bilă neagră pentru companie prin incapacitatea îndeplinirii solicitării clientului. Se mai pune întrebarea de ce s-a mai creat câmpul de înscriere şi ce se întâmplă cu adresele de email colectate?
Printre avantajele newsletter-ului, se numără: promovarea on-line a noilor colecţii, campanii de reduceri, programe de fidelizare etc.; informarea periodică a clienţilor şi – implicit – menţinerea brandului în atenţia consumatorului, precum şi posibilitatea de răspândire a acestor informaţii, prin recomandare; posibilitatea de a deveni un instrument util, prin introducerea în conţinutul emailului a informaţiilor despre tendinţele în domeniul modei, sugestii de accesorii la produsele colecţiei, sfatul stilistului etc.
Baza de date se alcătuieşte pe baza datelor de contact pe care clienţii le oferă personalului de vânzări în magazin, în urma datelor culese în cadrul campaniilor, şi pe baza înscrierilor la newsletter, efectuate direct pe site.
 Frecvenţa de transmitere a newsletterelor variază în funcţie de scop şi target, important fiind să se trimită mesaje relevante, în funcţie de nevoile fiecărui tip de consumator. Se pot trimite mesaje imediat, după fiecare achiziţie, mulţumind şi informând despre alte articole vestimentare, sau se pot trimite mailuri pentru fiecare acţiune demarată de companie (lichidări stoc, noua colecţie, program fidelizare, cadouri, oferte promoţionale etc.). De exemplu, doar în luna septembrie, Yokko a trimis 5 newslettere, iar Ama Fashion – 8.

Poate că cel mai mare atu al newsletter-ului, pe care marketerii îl pot exploata, este acela că oferă posibilitatea targetării şi personalizării mesajelor trimise. Astfel, un newsletter poate fi segmentat în funcţie de criterii precum vârstă, sex, alte preferinţe. De exemplu, clienţilor de sex masculin li se trimit informaţii legate de vestimentaţia specifică, celor de sex feminin, noua colecţie pentru  femei. La fel, dacă brandul face şi haine pentru copii, cei care au bifat în formularul de abonare la newsletter că au copii sau că sunt interesaţi şi de această categorie, li se trimite colecţia pentru copii.
Segmentarea se poate face şi în funcţie de venit. Celor cu venituri superioare li se poate trimite colecţia nouă sau cea specifică liniei elegant / de lux, iar celor cu venituri medii, o ofertă promoţională.
Ca structură, newsletter-ul brandurilor de modă româneşti este relativ simplu, înfăţişând o reprezentare grafică generalistă (packshot), alături de anunţul ce trebuie comunicat (lansare colecţii sau promoţii).
Marketerii care comunică prin email trebuie să aibă grijă la ponderea fotografiilor în conţinutul unui email, la culori, la fonturi. De regulă, content-ul newsletterelor poate fi format din articole create special pentru fiecare newsletter în parte, din fotografii catchy care să genereze trafic pe site, din oferte şi promoţii. În modă, se preferă, un procent mai mare de vizual în defavoarea textului în cadrul newsletter-ului.
1 2

Acest articol vi s-a parut interesant? (36 voturi)

Nu exista comentarii la acest articol.
Posteaza un comentariu
Nume
Email
Subiect
Comentariu

fashiongale.ro

Comanda acum!