Modă şi tehnologie

Autor: fashiongale
Articol vizualizat de 2394 ori.
Postat la 12 aug 2010

   Combinarea tehnologiei cu îmbrăcămintea a adus numeroase contribuţii la progresul tehnologic şi industria modei – noi tipuri de materiale, noi tehnici şi proprietăţi, funcţii de relaxare şi divertisment, capacitatea de a controla mediul şi de a monitoriza starea de sănătate.

   Luminex a introdus fire optice în materialul textil: eşarfe, pantaloni, cămăşi, rochii de zi şi de seară, perdele sau feţe de masă.

   Eleksen a creat o haină specială în trei straturi, sensibilă la atingere. Comanda este transmisă unui sistem conectat la walkman sau MP3, prin intermediul căruia îmbrăcămintea va regla intensitatea sunetului.

   În cadrul unui alt proiect a fost creată îmbrăcămintea inteligentă care, cu ajutorul senzorilor întroduşi în ţesătură ("wealthy"), adună informaţii despre capacitatea respiratorie, temperatura pielii, poziţia corpului sau deplasările celui care o poartă.

   În 2008, după 3 ani de cercetări, Traian Stănciulescu şi Aritia Poenaru, cercetători în cadrul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi" din Iaşi, au prezentat la expoziţia internaţională de inventică hainele care conservă energie prin materiale, croială, culori, imprimeuri şi tratament nanotehnologic, ele având totodată şi rezistenţă mare la ultraviolete.

   Tot legat de îmbrăcămintea ca FPS, cei care doresc să fie protejaţi de razele ultraviolete ar trebui sa poate haine de culori închise, sunt de părere oamenii de ştiinţă din Spania. Ei au testat la nivelul de protecţie UV pe bumbac într-o gamă largă nuanţe de rosu, albastru şi galben. La final au măsurat capacitatea fiecărui eşantion colorat de a absorbi lumina UV. Ţesătura cu culori închise sau mai intense au tins să aibă o mai bună absorbţie UV. Nuanţele de albastru închis au oferit cea mai mare putere de absorbţie, în timp ce nuanţele de galben au oferit cel mai mic nivel. Producatorii de îmbrăcăminte ar putea folosi informaţiile din acest studiu pentru designul hainelor de protecţie solară, spun cercetătorii.

   Jeannine Han, masterand în textile şi design vestimentar la Şcoala suedeză de textile din Boras, Suedia, împreună cu tehnicianul Dan Riley au elaborat îmbrăcămintea care cântă. Echipamentul este confectionat din material cu senzori integraţi, care reacţionează la atingere. Echipamentul face parte din proiectul Textile design for a nomad şi “se adreseaza nomazilor care doresc sa comunice cu partenerii de călătorie, iar sunetul este inspirat din natura”, spune Jeannine. “Sunetul este ca o harpă. Urmarul pas în cercetare constă în identificarea unui mod de a controla mai bine muzica.”

   Barbara Layne (Concordia University, Montreal) şi Janis Jefferies (Goldsmiths, University of London) au dezvoltat un concept extrem de sofisticat de îmbrăcăminte interactivă menit a îmbunătăţi starea emoţională. Proiectul, intitulat Wearable Absence (Web), utilizează senzori wireless încorporaţi în articole de îmbrăcăminte. Aceştia înregistrează temperatura, ritmul cardiac, umiditatea şi ritmul respiraţiei, care permit calcularea nivelului de stress sau de relaxare, emoţiile sau echilibrul fizic. Datele sunt trimise prin Internet (aplicaţie mobilă) la o bază de date sofisticată (persoana absentă) care care analizează parametrii captaţi şi trimite înapoi mesaje sub formă de imagini, înregistrări de voce sau de melodii transmise prin căşti cusute în glugă sau la umăr, sau mesaje text prin intermediul dispay-ului de tip LED deţinut de această haină. Creaţiile au fost expuse la Congresul Ştiinţelor Umaniste şi Sociale din Montreal, între 28 mai şi 3 iunie anul acesta.

Acest articol vi s-a parut interesant? (18 voturi)

Nu exista comentarii la acest articol.
Posteaza un comentariu
Nume
Email
Subiect
Comentariu

fashiongale.ro

Comanda acum!