Brand royalty (I)

Autor: Ana Raluca Chiosa
Articol vizualizat de 8947 ori.
Postat la 27 nov 2009
   În cartea sa, "Brand royalty: how the world’s top 100 brands thrive and survive", Matt Haig îşi îndreaptă atenţia şi asupra brandurilor de modă, analizând şi revelând strategiile prin care acestea şi-au câştigat renumele şi poziţia financiară, la nivel global.
   Astfel, Haig a descris succesul unor branduri, pe avantajele lor competitive: branduri care reflectă statutul (Louis Vuitton, Burberry, Gucci), viteza (Zara) şi reclama (Benetton, Calvin Klein, Gap, Diesel).

   Brandurile indicatoare de statut sunt cele care îşi diferenţiază clienţii prin sentimentul posesiunii, dat de starea materială şi poziţia socială, făcându-i să se simtă confortabil cu deciziile de achiziţie.

 
Louis Vuitton – brandul dezirabil
   LV reuşeşte să combine producţia de masă cu imaginea dorită. Este considerat cel mai mare brand de lux din lume, cu 13 ateliere de producţie, un centru logistic internaţional, peste 300 de magazine în 50 de ţări şi aproximativ 10.000 de angajaţi.
   Atuuri: are o vechime de 150 de ani pe piaţă, iniţial (1854) creând bagaje, genţi şi accesorii pentru călătorii, într-o perioadă în care doar cei bogaţi îşi permiteau să călătorească. Călătoria este asocierea finală pentru un brand de lux, deoarece semnifică bogăţia şi libertatea de care se bucură zborul cu avionul.
   Sub conducerea designerului Marc Jacobs, gama Louis Vuitton include îmbrăcăminte, pantofi, ceasuri şi bijuterii. Logo LV este recunoscut peste tot în lume.
 
Secretele succesului:
   Mass marketing
Implementează tehnici de mass marketing, precum apelarea la vedete (Audrey Hepburn, Jennifer Lopez, Madonna) şi sponsorizările sportive (întrecerea de iahturi America’s Cup).
   Control
Design şi distribuţie.
   Status
A menţinut statutul ridicat şi prin publicitatea targetată în publicaţiile de lux şi distribuţia selectivă.
   Travel
Chiar şi acum identitatea brandului primeşte conotaţii de exotic şi evadare, asociate călătoriilor.
 
 
Burberry: brandul moştenire
   A luat fiinţă în 1856, când Thomas Burberry a deschis un magazin de haine în Anglia. El a cunoscut succesul datorită unei ţesături noi, impermeabile (gabardină), care a fost aprobată de familia regală britanică, iar trenciul ofiţeresc a fost purtat de armata britanică în Primul Război Mondial şi de către exploratorul norvegian, căpitanul Roald Amundsen, pentru expediţia din 1911 la Polul Sud.
   În 1955, Burberry a fost achiziţionată de către Marea Magazine Universal. 
 
Secretele succesului:
   Calitate
Materialul inovativ asigura calitate ridicată şi haine rezistente.
   Recomandare
Familia regală, exploratori, armată; fotomodele (Kate Moss), celebrităţi (Victoria Beckham) şi stilişti de modă.
   Identitate britanică
A reuşit să canalizeze imaginea diversă a Marii Britanii într-un atribut de brand de succes.
 
 
Gucci: brandul select
   Fondată în 1920, în Italia, Gucci a fost la început şelărie; în 1990, Gucci cuprindea 22.000 de produse, diversificare care a diluat brandul. În acelaşi an, Tom Ford s-a alăturat companiei ca designer de îmbrăcăminte pentru femei, redefinind imaginea Gucci, de la produsele colecţiilor şi decorul modernist al magazinelor, luminat şi aerisit, până la distribuţia limitată şi campaniile publicitare provocatoare.
 
Secretele succesului:
   Distribuţie limitată
Produsele Gucci sunt exclusive, prezente doar în reţeaua proprie şi în câteva magazine de modă de lux, atent selectate.
   Poziţie
Gucci şi-a recâştigat locul în industria modei prin renovarea magazinelor, design-ul sexi al hainelor şi campaniile publicitare provocatoare.
   Focus
Gucci a restrâns gama de produse pentru a oferi brandului o imagine clară.
 
1 2

Acest articol vi s-a parut interesant? (30 voturi)

Nu exista comentarii la acest articol.
Posteaza un comentariu
Nume
Email
Subiect
Comentariu

fashiongale.ro

Comanda acum!